Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Това съобщиха от прокуратурата, цитирани от БТА.

Виолета Николова е обвинена, че в периода 19 юли - 19 декември 2011 г., в София, като изпълнителен директор на агенцията е присвоила пари от държавния бюджет в големи размери - 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.

С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облагата, тя е превишила властта си и е нарушила служебните си задължения, посочват обвинителите. Мярката за неотклонение на Виолета Николова е "подписка".

Припомняме, Николова бе уволнена на 20 февруари от министър Диана Ковачева. В следствие на много сигнали правосъдният министър разпоредила проверка от инспектората на правосъдното министерство в Агенцията по вписванията, от коиото станало ясно, че шефката на агенцията Виолета Николова си дала общо 48 000 лева помощи за годината.

На пресконференция дни по-късно Николова изтъкна, че 73 хиляди лева е годишният бонус, който е получила. 25 000 от тях са разписани от правосъдния министър, а останалите 48 - лично от нея и „оправда" тези бонуси с това, че по нейно време Агенцията по вписванията е станала една добре работеща структура, в сравнение с времето, когато е поела поста на изпълнителен директор - на 1 октомври 2010 година.