От Окръжна прокуратура - Габрово обвиниха 54-годишен мъж  за смърт по непредпазливост на 10-годишно момче и средна телесна повреда на 15-годишната му сестра, съобщиха от държавното обвинение.

На 8 март 2014 година в Севлиево е имало взрив и пожар в едноетажна къща. Двете пострадали деца били сами. Отведени са в болница, но 10-годишният Анатоли е починал от получените травми, а 15-годишната Александрина е спасена от лекарите в института за спешна медицинска помощ "Пирогов".

При този взрив къщата е била напълно унищожена и частично са били повредени съседни сгради. 

Първоначалните две работни версии на разследването за причината за взрива са изградени върху възможните източници за изпускане на газ –  ползвана от семейството 3-литрова туристическа газова бутилка, която е намерена на местопроизшествието или теч от газопреносната мрежа за природен газ за битово потребление.

При разследването са разпитани над 40 свидетели, изготвени са две съдебно-медицински експертизи за нараняванията на децата, няколко оценителни, инженеро-техническа, допълнителни технически експертизи, комплексна тройна взривно-пожарна, но поради липсата на категоричност в заключението й е назначена повторна взриво-пожарна експертиза. Извършени са следствени експерименти.

От заключението на повторната взриво-пожарна експертиза е установено, че причината за взрива е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра. С категоричност е доказано, че газовата бутилка, открита  в жилището няма дефекти и не е имало теч на газ от нея.

При огледа на местопроизшествие е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от  газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“АД-Севлиево. Тя е в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Газ от спуканата тръба е навлязла в жилището през канализацията и се е концентрирала в него.

Допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“ АД-Севлиево, което стопанисва преносната мрежа, показват доказателствата.

Главният инженер на дружеството е привлечен като обвиняем за взрива от 8 март 2014 г. Възникнал около 22:00ч. Избухването е станало поради  немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - разпределение на природен газ. Мъжът е обвинен, че е нарушил: Закон за енергетиката,  Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ, Правила за управление на газоразпределителни мрежи приети от ДКЕВР на основание чл.171 ал.2,вр. с чл.21 ал.1 от Закона за енергетиката.

Заради усложнената фактическа обстановка разследването е възложено на Национална следствена служба. Сформиран е разследващ екип, ръководен от наблюдаващ прокурор от ОП Габрово. По разпореждане на главния прокурор, делото е взето на  специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от  Апелативна прокуратура - Велико Търново. До приключване на делото под ръководството на прокуратурата се извършват следствени действия.