От Българския хелзинкски комитет отправиха сериозни критики към вътрешния министър Цветан Цветанов за поредната шумна полицейска акция и поискаха оставката му.

Повод за писмото на БХК е операцията на МВР по задържането на опасен рецидивист, издирван за редица престъпления, носеща името М.И.Л.Е.В. (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден). Милев е името на един от съдиите, изменили мярката за неотклонение на мъжа.

Задържаният - Звезделин Методиев е извършил множество кражби на автомобили, опити за автокражби и домови кражби на територията на област Велико Търново през последните седмици. През октомври миналата година е излязъл от затвора в Плевен, където изтърпявал ефективно наказание от 2 години лишаване от свобода за кражба на автомобил.

В хода на разследването е установено, че излизайки от затвора е откраднал автомобил от Плевен и се придвижил с него до Горна Оряховица. Там го изоставил и откраднал втори автомобил. С него стигнал до старата столица, където е задържан от полицейските служители.

„Заплахите, които Цветанов пряко адресира срещу личността на съдии, във връзка с решенията им по дела - а именно, да използва имената им като стигма, са акт на първобитно насилие срещу съдебната власт, чиято независимост е основна в замисъла на държавата", категорични са от БХК.

От там определят действията на министъра като персонализирана, директна агресия срещу хората, от които зависи справедливият процес, с цел да бъдат принудени да действат, както иска полицията".

Българският хелзинкски комитет припомня и друга акция на МВР, носеща името "Р.А.Л.И.Ц.А." и разчетена от МВР шефове като Рекет, Алчност, Лицемерие, Изнудване, Цинизъм и Анархия, но най-вероятно кръстена на съдия Ралица Манолова от СГС.

Тогава Съюзът на съдиите, организацията, която стана обект на натиск от властта заради съпротивата си срещу беззаконието, което Цветанов олицетворява, каза, че това е подбуждане към омраза срещу съдиите. И е така. Вместо да им оказват най-голямото зачитане, за да ни пазят от властта, нашите съграждани се учат да мразят тези, без които нямаме права, пишат още от БХК.