Очаква се днес прокуратурата да повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Орлин Русев, съобщава БНТ.

Припомняме, Русев беше задържан вчера в Созопол. За него са налице доказателства, че лично е разпоредил посочените от БНБ суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица. По-рано същия ден БНБ обяви, че закрива КТБ след разкрити огромни далавери. Мярката е предприета, тъй като банката е раздала 3,5 млрд. лева под формата на кредити, за които одитът не е открил документи и които към този момент не се обслужват.

Орлин Русев вече е транспортиран в София. Той ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица. Според прокуратурата в качеството си на изпълнителен директор на банката Русев е разрешил неправомерното изтегляне на общо над 206 милиона лева, които били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев.

По случая вече е обвиняема главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Според разследващи тя е сочена за физическия извършител на изнасянето на парите и предаването им на крайния получател. На 13 юли предстои прокуратурата да поиска постоянното задържане под стража на Орлин Русев и главната касиерка.

На този етап разследването е за съучастие. Възможно е обаче квалификацията да бъде променена, ако бъдат събрани допълнителни доказателства за организирана престъпна група. Към разследването ще бъдат приложени и данните за липсата на близо 3,5 млрд.  лева от кредитния портфейл на банката. Прокуратурата подготвя документи за призоваването на Цветан Василев с международна правна помощ. Самият той твърди, че е във Виена.