Около 42 % от бебетата между 6 и 12-месечна възраст у нас страдат от  желязодефицитна анемия. Това алармира пред БНР д-р Ивелина Герова, специалист по хранене и захранване на бебетата и ръководител на кампанията „Първите 1000 дни...и след това".

Около 26 на сто от децата във възрастовата група от 2 до 4 години изпитват недостиг на желязо. Според специалистката българските семейства подценяват разнообразното и рационално хранене. Оказва се, че месото и рибата присъстват регулярно в менюто на едва 10 % от семействата, за сметка на колбасите, които остават предпочитан продукт на трапезата на българина.

Пълнозърнестият хляб и продукти също все още не са предпочитаният вариант за набавяне на въглехидрати. Отсъстват и протеини от растителен произход - бобови, грах, нахут.

Д-р Герова е категорична, че всичко това е въпрос на хранителна култура и навици, а не толкова на финансови възможности. Недостигът на цинк и витамин Д също се оказва проблем за възрастни и подрастващи. Специалистът по хранене изтъкна, че сред причините за дефицита на важния за растежа на детския организъм витамин са както ранното захранване с кисело мляко, за сметка на обогатените с него преходни млека, така и използването на слънцезащитни кремове с висок фактор.

Относно вегетарианството при децата, д-р Ивелина Герова е на мнение, че това трябва да бъде въпрос на техен личен избор, а не на родителите им. Тя обясни, че всеки, още от вътреутробния си период, има изявени хранителни предпочитания.

„Гладът и жаждата са толкова силни инстинкти, вградени във всеки един от нас, че ако организмът има нужда от някакво вещество, той намира начин да си го добави", посочва специалистката. Тя е категорична, че е отговорност на родителите да предложат на децата оптимален и балансиран хранителен режим.