Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателните присъди на обвинените за убийството на Бай Миле и петима от охранителите му, съобщават от институцията.

Съдът е оставил в сила решението на Софийския апелативен съд, с което е била потвърдена оправдателната присъда, постановена от градския съд. Решението на апелативните магистрати е от 24 февруари тази година.

Припомняме, Милчо Бонев и охранителите му бяха показно разстреляни на 30 юли 2004 г. в ресторант "Славия".

Бай Миле бе сочен като един от ръководителите на бившата групировка СИК. Бил е съдружник на Големия Маргин, Младен Михалев - Маджо, Румен Николов - Пашата, Дмитрий Минев - Руснака, боса на "Славия" Венцислав Стефанов, както и с взривения шеф на "Интерпетролиум" Стоил Славов. Бонев бе и в управителния съвет на ФК "Славия".
Той е бивш полицай, прякора си получава още докато е служител на реда.

През юли 2011 г. четиримата подсъдими за убийствата - Стилиян Георгиев и Анатолий Мънков, бяха оправдани от Софийския градски съд. За тях прокуратурата поиска доживотен затвор. Първоначално по делото бяха обвинени и Тихомир Дочев и Георги Стефанов, но срещу тях обвиненията бяха оттеглени.

Върховният касационен съд е оставил без разглеждане касационната жалба на Йоанна Бонева и Милчо Бонев - частни обвинители и граждански ищци, като процесуално недопустима.

Решението на касационните магистрати не подлежи на обжалване.


На 30 юли 2004 година в градината на ресторанта, където обядва Милчо Бонев нахлуват маскирани и въоръжени с калашници мъже с викове - Полицейска акция, всички на земята. След като бай Миле и гардовете му залегнали, били разстреляни. Преди това - на влизане, килърите убили и стоящата пред заведението охрана. Живущите наоколо първоначално помислили, че това са снимки на филм, тъй като често в района имало такива.