Два здравни пакета - основен и допълнителен, решиха депутатите. За бяха 91, 26 против, 5 гласуваха въздържал се. Това стана с гласуване на второ четене на текстове от Закона за здравното осигуряване.

Припомняме, промените в Закона за здравно осигуряване предвиждаха разделяне на заболяванията в категории, които включват и основен здравен пакет, допълнителен пакет и пакет за спешни случаи. Предвиждаше се също така и листа на чакащите. Целта на основния пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания. Допълнителният пакет включва останалите болести. Всеки осигурен ще има базовия пакет към НЗОК и допълнителния пакет, който е свързан с листа за чакащи или с допълнително доброволно осигуряване.

„Целта, която се залага с този и последващите законопроекти е единствената, на която може да се подчини системата на здравеопазването - подобряване на здравните показатели на нацията. Това е целта, а този и другите закони за средствата", заяви в хода на дискусиите здравният министър Петър Москов.

Ние плащаме все повече и повече за здравеопазване, подчерта той. Само публичните плащания са нараснали от 1 на 3 млрд. лева. „Ако беше добро, щяха да се подобрят и здравните показатели, но картината е точно обратната - разходите се увеличават, а показателите се влошават, спрямо средните за Европа", обясни здравният министър.

Трябва да се противостои, като идентицифираме причинителите за тези зловещи здравни показатели, по мнението на доктор Москов.

Българският гражданин по същество доплаща за всичко, призна той. Петър Москов обясни, че акцент се поставял на социално значимите заболявания. Правителството иска да има приоритети и срещу тях да изправи ресурса, който има, заяви още Москов.

От опозицията скочиха, обяснявайки, че не било ясно какво влиза в двата пакета. „Това е текстът, който някои наричат "гвоздея" на реформата. Този гвоздей може да се превърна в пирон в ковчега на здравното осигуряване", заяви Хасан Адемов от ДПС.

Според него неубедително било това, че с промените ще се дадат гаранции, че това, което влиза в основния пакет ще бъде на 100% платено. „Няма я наредбата, която дефинира заболяванията, няма ги цените. Каква е причината да не се дефинират сега? Има ли някаква причина. Единствената е политическа воля! Ако я имате, ще кажете - в основния пакет са тези и тези, финансирате ги на 100% и въпросът приключва", ядоса се Адемов.

„С този проект разбивате солидарността. Без солидарност, няма осигурителен модел", категоричен бе той.

Разделяте обществото, каза и социалистът д-р Емил Райнов.

От ПФ пък се обявиха срещу източването на НЗОК от хора, които нямали принос към осигурителната система.