За пореден път СГС заседава по делото срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари тази година се опита да застреля от упор почетния председател на ДПС Ахмед Доган по време на осмата национална конференция на партията.

Не могат да намерят Бисеров за делото срещу Енимехмедов
Още...

В рамките на днешното заседание бяха изнесени резултатите от техническа експертиза, направена по видеоматериали от злополучната конференция. Вещото лице увери съдийския състав, че независимо от дистанцията, с газов пистолет не могат да се причинят тежки увреждания, които да доведат до смъртта на заплашеното лице.

Съдът изслуша още и обстойна балистична експертиза като за тази цел по желание на защитата оръжието на престъплението бе извадено от кашона с веществени доказателства и беше разположено пред съдията.

Вещото лице обясни, че е използвало за експериментална стрелба същите три патрона, които са открити при оръжието на Октай. Той обясни, че е презареждал оръжието ръчно и е успял да произведе три изстрела без засечки. Специалистът обаче подчерта, че има случаи, при които подобно оръжие може да засече и да не произведе изстрел от първия път.

Специалистът обясни, че горната капачка на пълнителя е здрава, но долната, която е пластмасова, липсва. По думите му и по трите капсули на патроните е имало следи от удар от жилото на ударник, което доказва, че Енимехмедов се е опитал да произведе три изстрела.

По желание и на защитата, и на обвинението, съдът разпореди изготвянето на допълнителна балистична експертиза, която да даде повече подробности за това кога може да засече пистолета и поради какви причини.

До края на заседанието се очаква да се съобщят становищата и по комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза и комплексна съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали подсъдимият е вменяем.