Опитаха се да запалят жилището на директора на областната дирекция на МВР в Плевен главен инспектор Йордан Каменов.

Самият Каменов обяви това на пресконференция, предаде БТА.

Няма пострадали.

Престъплението е извършено между 00.30 и 03.30 ч. от неизвестни до момента едно или няколко лица. Избит е патронът на входната врата и е впръскана в апартамента лесно запалима течност, след което е запалена. Пожарът е обгорил вратата, но не се е разраснал в жилището.

Каменов е уведомил главния секретар на МВР, министъра на вътрешните работи, прокуратурата. Според него това е опит за сплашване на него и семейството му и за дискредитиране на професионалните му действия.

Той е на мнение, че палежът не е свързан с лични интереси, а е престъпление срещу него като длъжностно лице, което с колегите си работи срещу криминалния контингент - срещу автори на ДДС-измами, срещу трафика на хора, проституцията, незаконната търговия с акцизни стоки, срещу криминалната престъпност.

Реализирани са успешни акции, които са засегнали нечий интереси, коментира Каменов.

Той посочи, че след като е поел поста, престъпността е намаляла с 37 на сто. В нощта на престъплението той е бил на рожден ден на колега. В апартамента е бил единият му син.

Предприети са засилени мерки за сигурността на Каменов и семейството му. Той подчерта, че изключва на сто процента версията за лични мотиви за извършване на престъплението. Каза, че не е получавал заплахи, не е имал и конфликти с колеги.

В работата си се е налагало да пенсионира свои колеги, но не е имал с тях конфликти.
Има съседи, които са чули шум във времето на инцидента, каза още директорът.