Съдиите от Апелативния спецсъд оправдаха бившия зам.-външен министър от кабинета "Борисов 2" Христо Ангеличин за безстопанственост. Тричленен състав, оглавяван от съдия Галя Георгиева, отмени наложената му на първа инстанция условна присъда от 2 г. с 4-годишен изпитателен срок, пише "24 часа".

Обвинението срещу Ангеличин е, че като зам.-министър не е упражнил контрол върху работата на директорите на Дирекция "Бюджет и финанси", Дирекция "Сигурност" и Дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно министерство.

Условна присъда получи бившият зам. външен министър Христо Ангеличин

Условна присъда получи бившият зам. външен министър Христо Ангеличин

Глобен е 5 000 лева

От това са настъпили щети за 214 709 евро. Според материалите по делото това е цената на 12 телефонни централи, закупени от фирма "Балкантел" на завишени цени. Реални щети обаче няма, тъй като парите били върнати на министерството.

Българи, които се опитват да се свържат с мисиите ни в чужбина са недоволни, защото с изчакването да се чуят всички записи на оператора губят пари и време.

Осъдителната присъда, която бе обявена от второинстанционния съд за незаконосъобразна, бе прочетена от съдия Вилислава Ангелова. Ако прокуратурата обжалва, делото ще отиде във Върховния касационен съд, където ще има окончателна присъда. 

Прокуратурата предаде на съда Христо Ангеличин

Прокуратурата предаде на съда Христо Ангеличин

За обществена поръчка на телефонни централи на стойност над 800 хил. лева

Разследването на прокуратурата започна след сигнал на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който бе външен министър в правителството на Пламен Орешарски.

Срещу Ангеличин има и друго дело. То е за разпореждане за закупувала самолетни билети за командировките на дипломатите без обществена поръчка. По него обвиняем е и бившият външен министър Даниел Митов. На първа инстанция Ангеличин получи 4 г. затвор, а Митов беше оправдан. Предстои обвинението за самолетните билети също да се решава в Апелативния спецсъд.

Над 5 години затвор грози Даниел Митов и Христо Ангеличин

Над 5 години затвор грози Даниел Митов и Христо Ангеличин

И двете деяния са тежки престъпления според СГП