Красимир Георгиев - Красьо Черния, беше оправдан за укриване на данъци в размер на 95 хиляди лева в периода 2006 - 2008 година.

Припомняме, той бе обвинен, че в условията на продължавано престъпление в периода 1 януари 2006 г. - 31 декември 2008 г. е укрил данъчни задължения в "особено големи размери" - 94 493 лв.

Новината за оправдателната присъда бе съобщена на медиите лично от Красимир Георгиев, тъй като всички заседания по делото, включително и днешното бяха засекретени.

Припомняме, обвиненията срещу него са, че в периода 01.01.2006 г. - 31.12.2008 г. избягнал установяване и плащане на данъчни задължения в „особено големи размери" - 94 492.93 лв., като не е подал годишна данъчна декларация за 2006 г. и е затаил истина в подадени годишни данъчни декларации за 2007 г. и 2008 г. В рамките на продължаваното престъпление са включени общо три деяния.

На излизане от съдебна зала Красьо Черния заяви: „Явно понякога и истината може да излезе наяве. Затова бях и напълно оправдан.". Черния подчерта, че никога не е имал проблем с данъците: „Всичко е напълно легално и коректно.", заяви той и добави „Когато фактите говорят, дори и боговете мълчат".

Георгиев отказа да коментира повече, тъй като, по думите му, „не е в час какво трябва да коментира". Защитникът му - адвокат Христо Ботев обясни, че първоначалната теза на прокуратурата е била за търговия с влияния: „След това обаче се отказаха от тази теза и решиха, че има данъчно престъпление, чрез укриване на данъци, недеклариране или затаяване.", коментира Ботев.

По думите му, обвинението за търговия  с влияние не е доказано и без да е прекратявано е превърнато в обвинение за данъчни престъпления. Ботев каза още, че след като приключи данъчното дело ще приключи и това за търговия с влияние, тъй като са по една и съща преписка: „Как е направено това дело, защо е направено, за мен като процес не ми е ясно", добави Ботев и подчерта, че неговият клиент никога не е бил лобист.

Подобно на Красимир Георгиев, адвокатът също коментира, че по данъчното дело не е имало нищо секретно. Заседанията обаче са били закрити за медии, тъй като събраните материали по делото за търговия с влияние са секретни (СРС-та, класифицирана информация) и те следват тази преписка: „Самото данъчно дело нямаше съвършено нищо секретно.", категоричен бе ботев.

Той добави още, че е обжалвана двегодишната условна присъда на Красимир Георгиев, установена от софийски районен съд. Адвокат Ботев отказа да каже какво наказание са поискали от държавното обвинение като заяви, че искането е било малко над средното. Според Наказателния кодекс по обвинението за укриване на задължения в особено големи размери се предвижда наказание от 2 до 8 години затвор