Софийски градски съд оправда на първа инстанция шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов по обвинението за изнесена класифицирана информация.

След произнесената присъда Танов заяви: „В себе си винаги съм бил дълбоко убеден, че не съм извършил никакво нарушение. Спазвал съм винаги закона, дори да не съм го харесвал".

Шефът на митниците заяви, че е доволен от това, което стана днес. Според него чрез тази оправдателна присъда, съдът е запазил достойнството си и доказа, че е над всички поръчки и частни интереси.

Директорът на митниците разясни, че отделни цифри не могат да бъдат разчетени като класифицирана информация, освен ако не бъде изнесен целият списък с всички данни и реалното им приложение. Той отказа да коментира чии точно частни интереси засяга, но спомена, че най-вероятно са фирми, свързани с горивата.

Знам, че това не е краят. Очаквам да ме повикат на втора инстанция, каза в заключение шефът на Агенция „Митници".

Част от днешното заседание по делото се проведе при закрити врата. Причината съдия Христинка Колева да засекрети заседанието е разпитът на Станимир Пеев - шеф на Държавната агенция за военновременните запаси.

Той успя да отговори едва на няколко въпроса, изясняващи откъде се познават с Танов.
Медиите трябваше да напуснат залата, когато въпросите опряха до това какви количества се съхраняват в Държавния резерв. Според свидетеля отговорът на този въпрос представлява класифицирана информация.

От прокуратурата поискаха още в началото заседанието да се провежда при закрити врата, но съдът отхвърли това искане, като поясни, че при нужда заседанието ще бъде засекретено.

На директора на "Митниците" Ваньо Танов е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.09.2011г., София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна - което е престъпление по чл. 359 ал.1 от НК. Приложението на чл.78а НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. или пробация, като обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

Ваньо Танов се възползва от правото си да даде обяснения още на първото заседание като коментира, че във въпросното интервю от септември миналата година, той не е издал държавна тайна, а информация за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, които всяка една държава членка на ЕС трябва да поддържа, за да може да реагира при възникване на криза.

Тогава той заяви, че делото срещу него е поръчка от "Лукойл".