Безплатни профилактични прегледи на хора, застрашени или страдащи от разширени вени ще бъдат проведени в МБАЛ „Надежда". Те ще се осъществяват в три поредни дни и са по повод Световния ден на сърцето, съобщават от лечебното заведение.

Кампанията ще се състои на 30 септември и 1 октомври от 13:00 до 17:00 часа, както и на 2 октомври от 8:30 до 13:30 часа.

От болницата предупреждават, че за заявка на час се изисква предварително записване на регистратурата на МБАЛ „Надежда" или на телефон: 02/441 79 70 и 0882 193 970.

Статистиката сочи, че всеки трети човек на планетата страда в различна степен от разширени вени. Малко са обаче тези, които получават адекватна диагностика и правилно лечение.

Между 30 и 40 % от българите са засегнати от заболяването. При жените се среща по-често, отколкото при мъжете.

Болка, тежест или дискомфорт в краката са сред основните симптоми и признаци на болестта. Те се проявяват особено в края на деня. Други признаци са парене, сърбеж, оток или мускулни крампи.

Специалистите обясняват, че развитието на разширените вени се предопределя от различни рискови фактори. Водещи обаче са възрастта, полът, наследствеността, много често бременността, нездравословният и уседнал начин на живот.