Осъдиха на четири години затвор и пет хиляди лева глоба бивш директор на Областна Дирекция "Земеделие" - гр. Видин, обвинен за сделки с разлика около 2 млн. лева. Николай Тодоров е обвинен в престъпление по служба при продажбата на държавна и общинска земя. Присъдата бе постановена по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Видин, съобщиха от прокуратурата.

Освен затвора, има и глоба в размер на пет хиляди лева и лишаване от право да заема държавна длъжност за срок от четири години. Подсъдимият Николай Тодоров заемал длъжността Директор на Областна дирекция "Земеделие" - Видин от 2002 г. до 2009 година.

Според документите, в периода между 30 декември 2008 до 12 юни 2009 година във Видин, въпреки строго разписаните в нормативните актове и в длъжностната му характеристика правила, Тодоров е превишил своята власт и права.

В нарушение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) Тодоров се разпоредил със земи от държавния поземлен фонд, изземвайки по този начин правомощията на министъра на земеделието и храните. Отново в нарушение на Закона земите са продадени на лице, което не отговаряло на изискването на закупуването им. Те да продадени на цени, несъобразени с посочения в закона ред за тяхното определяне.

Подсъдимият сключил четири договора за покупко-продажба на земя с подставено лице, представляващи частна държавна собственост, частна общинска собственост и публична общинска собственост.

Със същия купувач бил сключен договор за покупка-продажба на земя - частна общинска собственост без решение на общинския съвет и без търг или конкурс. Въпреки изричната забрана, предвидена в чл. 7 от Закона за общинската собственост да бъдат продавани имоти и вещи - публична общинска собственост, Тодоров сключил на 12 май 2009 г. договор за покупко-продажба на имоти, представляващи полски път отново със същия купувач.

Според съдебната експертиза, продадените имоти не съответстват на кадастралната основа, заложена в изготвените парцеларни планове. От вещото лице е установена пълната липса на цитираните в история на имотите решения по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи като титул за собственост на продадените имоти.

Не са открити протоколи за непригодност на земята в стопанските дворове. Липсват актове за държавна собственост, както и актове за общинска собственост за всички продадени имоти.

Вещото лице стига до извода, че е имало изработен парцеларен план, но той не е нанесен в картата на възстановената собственост и или е скрит, или е унищожен. В село Извор е продаден спортен терен, който категорично не е държавна собственост. В село Косово, община Брегово е продаден терен на действаща детска градина, за която има акт за общинска собственост, а впоследствие той е дарен на община Брегово.

От заключението на съдебно-техническата експертиза е видно, че общо за четирите договора разликата между договорената цена (333 375 лв.) и стойността, определена съгласно нормативните актове (2 329 031 лв.) е в размер на 1 995 656 лв.

Държавата е ощетена със 103 906 лв. - разликата между платената цена по всички сключени договори в размер на 133 523 лева и пазарната стойност на продадените имоти - частна държавна собственост, на обща стойност 237 429 лева.

Община Димово е ощетена с 938 063 лв. Със 784 791 лв. е ощетена община Ружинци, със 113 716 - община Бойница и община Брегово с 255 031 лева.

Не са открити оценки на продадените земи нито в преписките в службите по вписванията, нито в ОДЗ - Видин и в МЗХ.

По делото са събрани доказателства за наличието на връзки между подсъдимия Тодоров и роднини на облагодетелстваното лице. Установено е, че през 2007 г. съпругата на бившия директор на ОДЗ - Видин е получила паричен заем в размер на 1 579 500 лв. от дружество, в което съдружниците са свързани с подставеното лице.

Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.