Осъдиха турски студент да плати 2 хиляди лева за това, че нарекъл български полицаи "гяури", съобщи Труд. Обезщетението е за един от служителите на реда в Русе.

Районният съд постанови Гокхан Й. да покрие и 400 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред окръжния съд в крайдунавския град. Обидата е от април м.г., когато пияният студент блъснал с лекия си автомобил "Ауди ТТ" тентата на барче пред университета.

Собственикът алармирал на тел. 112 за инцидента. Когато пристигнали полицаите, Гокхан отказал пробата с дрегер за алкохол. Той се разпсувал на турски език, захапал тръбичката на уреда и я изплюл на земята. При опита на полицаите да го укротят, той хванал за реверите и блъснал собственика на заведението.

После бъдещият висшист показал среден пръст на служителите на реда и ги нарекъл "гяури". Задържаният хулиган бил отведен във второ РУП, където дрегерът отчел 2,24 промила алкохол в кръвта му.

Студентът бил пуснат на свобода срещу подписка и изпратен на съд.

Районните магистрати го осъждат на 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и му отнемат правото да управлява лек автомобил за 1,6 г. След сключеното споразумение с прокуратурата той приема и наказание от 2 г. пробация. Турският студент трябва да плати 194 лв. за повредения навес на заведението.

Единият полицай В.Ц.Б. завежда и гражданско дело заради накърнената му чест. В иска си той твърди, че колегите му се подигравали след публичния скандал и преживял трудно накърненото му достойнство.

"При определени професии очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са изключително завишени, противоправните действия срещу хората, упражняващи подобни професии, имат по-силно негативно отражение", мотивират се магистратите.