Хората с увреждания са се увеличили с близо 15 000 за година. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане. От тях е видно, че има трайна тенденция за все повече хора с увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция.

523 943 е броят на хората, получили такива добавки по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания, миналата година. Сред тях са 21 300 деца с увреждания. На 137 067 756 лева възлизат изплатените средства.

От Агенцията за социално подпомагане изтъкват, че увеличението спрямо предходната 2013-а г. е значително. С 14 773 повече са хората с увреждания, получили добавки за интеграция за 2014 година.

Тенденцията се потвърждава и от данните за първите три месеца на настоящата година. Подкрепа са получили 527 629 средномесечен брой лица, в това число 21 522 деца с увреждания. От агенцията отбелязват, че увеличението спрямо същия период на миналата година е осезаемо. Хората с увреждания, получили добавка за интеграция, са с 8951 повече.

Социалните припомнят, че месечната добавка за социална интеграция се определя според индивидуалните потребности, съобразно степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.

Добавката е диференцирана и е под формата на пари. Те допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи. Такива са транспортни услуги, информационни и телекомуникационни услуги; обучение; балнеолечение и рехабилитационни услуги; достъпна информация; наем на общинско жилище; диетично хранене и лекарствени продукти, поясняват още от Агенцията за социално подпомагане.