Остава в ареста задържаният общински служител от Луковит, предаде БТА, позовавайки се на говорителя на Окръжна прокуратура - Ловеч, Кирил Петров.

Филип Вълчанов - техник-еколог в отдел "Екология" в Община Луковит, е задържан по обвинение, че е раздавал парични заеми на множество лица, срещу което ги е задължавал и е получавал лихва. Дейността му е за период повече от пет години.

Петров добави, че според съда има опасност Вълчанов да извърши и други престъпления, както и да окаже влияние върху свидетелите, които са взимали пари от него.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

По думите на Петров продължава разследването срещу Вълчанов и за злоупотреби на средства, свързани с временната заетост, финансирана от ЕС, както и за присвояване на хранителни продукти, предвидени за раздаване от БЧК на социално слаби граждани.

Пред БНР кметът на Община Луковит Иван Грънчаров заяви, че Филип Вълчанов е служител на ниско ниво в администрацията и от него не зависят назначенията на хора по програми за заетост.

"Няма как да се говори за злоупотреба със средства, тъй като тези работници, които са назначени по програми, са под наблюдение на Бюрото по труда и на Агенцията за социално подпомагане", каза той.

Грънчаров поясни, че общината не раздава помощи под формата на хранителни продукти. Това е задължение на БЧК и "Социално подпомагане". Доколкото знам са на граждански договори там.

Наложената на Вълчанов постоянна мярка за задържане може да бъде обжалвана.