Джон Фрийман остава в ареста. Съдът реши да му наложи най -тежката мярка -задържане под стража, след като разгледа материалите по случая, изслуша страните и се запозна с подробности.

Роденият в Сидни на 13 ноември 1986 австралийски гражданин Джон Пол Фрийман е обвинен в убийство и опит за убийство по хулигански подбуди.

Прокурорът категорично настоя за налагане на  най-тежката мярка, заради извършеното от австралиеца нападение и убийството с нож на 20-годишния Андрей Монов, и направения опит за убийство на друго момче от компания български младежи, пресичащи бул."Стамболийски"  между министерството на здравеопазването и ресторант Happy, вечерта срещу 28 декември.

В хода на делото бяха подробно разяснени правата на обвиняемия и му бе осигурен преводач както и служебен защитник. Тъй като няма доказателства, които да оборят опасността от укриване на обвиняемия и от извършване на ново престъпление, ако му бъде наложена по лека мярка, прокурорът настоя съдът да вземе мярка задържане под стража.

Австралийският гражданин се опита да изложи версията, че бил мъж на честта и отишъл при младежите, за да се притече на помощ на паднал човек.

Тези твърдения на обвиняемия за наличието на паднал човек, когото той искал да спаси от младежите не отговарят на събраните доказателства, изтъкна прокурорът.

Напротив, обвиняемият по своя воля сам се е приближил до младежите и няма никакви данни да е бил провокиран с думи или жестове от тяхна страна.

Съдът напомни на обвиняемия че единствено той говори за пданал човек на земята.

По случая са разпитани 14 свидетели и прокуратурата е представила материалите като доказателства. Версията на Джон Фрийман, че действал като " добър самарянин" бе неприемлива за съда.

В никакъв случай не може да се приеме тезата за защитата омиротворяване не следва да става с оръжие, дори да е искал да омиротвори тези младежи, които крещели, изтъкна съдията. 

Обвиняемият потвърди, че преди инцидента е изпил 5-6 бири и една малка текила.

Той отправи молба към съда да му бъде наложена по-лека мярка. Такова настояване поддържаше и неговият адвокат, но съдът намери предложението на прокуратурата за основателно.

Фактът, че австралийският гражданин се движи в България с нож и непрекъснато очаква нападение говори за готовност за насилствени действия, бе посочено от съда. Съдът отбеляза и другата опасност - укриване.

Обвиняемият е с неустановен адрес. Той пребивава в България, като е на гостиза две седмици при негов приятел в Самоков - Греъм. А самият Греъм е завил, че не познава добре австралиеца и че му е гостувал 3-4 пъти, като му е помагал за ремонт.

Джон Фрийман по никакъв начин не е свързан трайно с България, няма постоянен адрес в страната и София и е твърде вероятна опасността при по-лека мярка да се укрие в България, а най-вероятно и да замине в чужбина, отбеляза прокурорът.

Съдът даде тридневен срок за обжалване на решението пред апелативния съд и насрочи дело в случай на обжалване за 8-ми януари. Адвокатът на Джон Фрийман заяви след заседанието че решението ще бъде обжалвано, но отказа да посочи мотивите.