Окръжен съд-София взе мярка за неотклонение „задържане под стража" на шофьора Любомир Ковачки, прегазил велосипедист на пътя за Мальовица. Искането за арест е внесено вчера от Окръжна прокуратура-София, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, миналата седмица прокуратурата се самосезира след репортаж за криминално проявен, който е прегазил колоездач. Обвинителите започнаха разследване срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно транспортно произшествие.

Водач на моторно превозно средство, нарушавайки правилата за движение по пътищата, е блъснал велосипедист. При сблъсъка велосипедистът е загинал, а автомобилът е излязъл от пътното платно и се е обърнал. В автомобила пътували съпрузи, чиято самоличност е установена.

Пристигналите полицаи са намерили до автомобила само Любомир Ковачки, който е заявил, че е шофирал, а съпругата му си е заминала. Разследващите са установили, че тялото на велосипедиста и самият велосипед са преместени от мястото на сблъсъка и са открити извън пътното платно. Проверката с дрегер е установила наличие на 1,6 промила алкохол в кръвта.

Ковачки е привлечен като обвиняем за две престъпления. На 6 май около около 18.00 ч.,  на пътя град Самоков - Мальовица умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на велосипедист. Той е управлявал лек автомобил „Мерцедес".

Установено е още, че същия ден Ковачки противозаконно е отнел чуждо моторно средство, без съгласието на собственика. Той е имал намерение да го ползва, като впоследствие е нанесена повреда на колата.

Вчера Любомир Ковачки е бил задържан за 72 часа, с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура. Съдът се е определил мярката „задържане под стража" днес.