Да не се сатанизират доктори и болници, призоваха от Медицински комплекс „Д-р Щерев" при официалното съобщаване пред медиите за смъртния случай на родилка в тяхна болница.

29-годишната жена с инициали П.П. е приета на 14 май за планирано раждане по метода цезарово сечение, за който тя изрично е декларирала желaнието си. Касае се за нормално протекла бременност.
Родено е момиченце в добро здраве, което в момента е под наблюдение на неонатолозите. Според лекарите не е имало никакви индикации за усложнения. Ден след раждането в 8.40 ч. пациентката припада. Анестезеолози и реаниматори веднага предприемат всички необходими действия, но безуспешно.

„Реанимационните екипи достигнали границата на възможностите на съвременната медицина", заяви Иван Тодоров, мениджър връзки с обществеността в болницата. Семейството е уведомено минути след настъпването на смъртта.

Сформирана е експертна комисия за изясняване причините. Нейното становище е, че родилката е починала след масивна белодробна тромбоемболия, при която смъртта настъпва за няколко минути. Чака се и официалното становище на Съдебна медицина. Жената не е имало никакви оплаквания - нито здравословни, нито по отношение на персонала.

„Нашият призив е този случай да не бъде причина за накърняване на крехкото доверие между пациенти и лекарите специалисти", каза Тодоров.

Самият доц. Атанас Щерев изказа съболезнования на семейството. Причина за емболията може да е откъсване на тромб и попадането му в жизнено важни органи, допусна той и със съжаление констатира, че нищо не е предвещавало тази ситуация.

Тромбоемболиите могат да настъпят при напълно здрави хора. Обикновено настъпват при пушачи - активни или пасивни, след оперативни интервенции, след заболяване на съдовете на долните крайници и таза, при определени онкологични заболявания с патология на кръвоносните съдове. Настъпват и при бременност.

Има връзка между оперативните раждания и тромбоемболичните процеси, посочи д-р Щерев на въпрос на News.bg. В тяхната болница запознавали бъдещите майки с всички опасности, които са възможни при раждане посредством цезарово сечение. Въпреки това, масово родилките си избират този метод.

„В последните години има епидемия от цезарови сечения, а не нормални раждания", заяви д-р Щерев. Той напомни че този вариант на раждане увеличава травматизма при майките, включително майчината смъртност.
26% от ражданията у нас стават със секцио, а за ЕС като цяло - около 23%. В Бразилия 56% от родилките си избират да раждат оперативно.

Преди близо 50 години, когато доц. Щерев започнал акушерската практика се смятало, че е нормално до 4% да бъдат цезаровите раждания, а днес този процент масово е до 50%. Жените го предпочитали, включително отиват без контракции.

От друга страна той предупреди, че нормалната естествена възраст за раждане на първо дете е между 20-24 години. След 28-годишна възраст цезаровото сечение е допълнително условие за оперативно раждане, защото костите на таза мускулатурата вече не са толкова еластични както при една млада жена.

Белодробната емболия била основна причина за смърт в развитите страни. От 3 до 6 родилки на 100 000 умират от белодробна тромбоемболия.