Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева, обвинена за побоя над новородено бебе в столичната болница "Софиямед", поиска отвод на съдии заради съмнения за безпристрастност и предубеденост.

Ковачева се изправи пред състав на Софийския апелативен съд, за да обжалва решението на Софийски градски съд от миналата седмица, с което тя бе оставена в ареста.

В началото на заседанието обаче адвокат Владислав Янев заяви, че не следва да се дава ход на производството. Той изрично е посочил в жалбата си, че преди САС да се произнесе, иска да бъде извършена съдебно-медицинска експертиза относно здравословното състояние на Ковачева, за да може съдът да се съобрази с това. Янев изтъкна, че такава не е направена.

Освен това се създавали условия за необективност, тъй като двама от съдиите в състава - Светла Букова и Велислава Иванова, са участвали в предходни производства по мерки за неотклонение на Ковачева. Въпреки техните професионални качества, адвокатът е обезпокоен, че няма да се произнесат обективно.

Прокурорът изтъкна, че няма пречка за разглеждане на настоящото производство.

След съвещание апелативните магистрати прецениха, че няма предпоставки за отвод на посочените членове на състава.

По отношение на другото искане на защитата, съдът реши да изиска спешно справка от лекаря на Следствения арест за актуалното състояние на Ковачева. Едва след това ще се произнесе по искането на защитата за назначаване на съдебно-медицинска експертиза на Емилия преди произнасянето на съда.

Очаква се до 12.00 ч. съдът да получи информация по факс и заседанието да продължи.