Хора от президентската институция са оказали натиск върху съдията по делото срещу Кирчо Киров. Така бившият шеф на разузнаването коментира пред БНР постановената му 10-годишна присъда и посочи, че има доказателства за това.

10 години затвор за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров
Още...

Припомняме, днес на закрито заседание Софийският военнно-окръжен съд е осъдил на 10 години затвор Киров, който е обвинен за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева.  Съдът е решил още, че трябва да бъде отнето и половината имущество на Киров. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Киров смята, че върху хода на делото му е бил оказан сериозен натиск от страна на високопоставени лица. Ексшефът на разузнаването сподели, че има достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск и то от хора, които произлизат от високи държавни институции. Той подчерта, че натиск е оказан от хора от институция, която стои като обединител на нацията, но отказа да даде повече подробности по тази тема.

Кирчо Киров обяснява, че неговото дело е било едно от знаковите и сега България може да покаже пред света и пред Брюксел, че е успяла да осъди поне на първа инстанция един от висшите държавни служители - ръководителя на разузнаването.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) е убеден, че присъдата му е съобразена с днешната политическа конюнктура вътре и вън от страната. Той подчерта, че това особено се касае за изискванията, които се налагат от външни фактори.

Няма политическа намеса в процеса, обявиха от военна прокуратура на брифинг в Съдебната палата
Още...

Кирчо Киров признава, че е живеел с мисълта, че ще получи такава присъда, защото процесът започнал  като политическа поръчка. Той обясни, че политическата поръчка е била от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба - генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов. „Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов", коментира Киров. Убеждението му се затвърдило от изключително политизираната пледоария на прокурора.

Независимо от всичко, Кирчо Киров вярва в справедливостта на българската съдебна система. Той вярва, че ще докаже правотата си на предстоящите инстанции пред съда, без да ги разделя на цивилни или военни. Киров уточни, че говори като цяло за българската съдебна система, която твърде много е подложена на натиск и на удари.

Спецификата на разузнаването е такава, че той нямал възможност да приведе конкретни доказателства и да приведе чужди граждани като свидетели, за да докаже невинността си. „Няма как да доведа агентурния си апарат, за да докажа, че тези пари са разходвани за информатори", отбеляза Киров.

Той обясни, че всички висшестоящи свидетели - президентът Георги Първанов, премиерите Борисов и Орешарски, както и министри, са потвърдили неговите твърдения по време на процеса.

Живеем в такава страна, която се доказва пред партньорите си с нагласени процеси, изрази съжаление Кирчо Киров.

Той сподели още, че се чувства осъден за 40-те си години служба на държавата.

Междувременно от прокуратурата разпространиха официално съобщение за „постигнатата присъда" срещу бившия шеф на разузнаването.

Припомня се обвинителният акт, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС ген. лейтенант Кирчо Киров е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо пет милиона лева.

Основавайки се на всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в повече от тридесет тома и на установеното в съдебната зала, военният съд прецени случая като особено тежък и наложи на ген. Киров наказание „лишаване от свобода" за срок от десет години при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, изтъкват от държавното обвинение.

Освен лишаването от свобода, на подсъдимия е наложена конфискация на половината от притежаваното имущество и лишаване за петнадесет години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства.

Изцяло е бил уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.