Стряскащ ръст на заболелите от туберкулоза се отбелязва в цяла България. Освен увеличаване на случаите се забелязва и друга тенденция - това вече не е заболяване на бедните хора с ниски доходи. Рязко намалява и възрастовата граница на болните.

Болестта се предава по въздушно-капков път, но начина на живот и естеството на работата са също от значение.

От началото на годината само в Белодробната болница в Бургас са регистрирани 92 нови случая, при 81 през 2014-та. Починалите вече са 6, съобщава Нова телевизия.

Лекарите там посочват, че техни пациенти са и работещи, и висшисти, които са се намирали по-нависоко в социалната йерархия - банкерка, счетоводител, магистрат, т.е. не само хора, които се лишават от разнообразна храна и/или лечение заради липса на доходи.

Лекари забелязват още, че се променя половото съотношение на пациентите. Докато преди години мъжете са боледували 3 пъти повече от жените, сега тенденцията е на изравняване.

Една от възможните причини, водещи до скока на заболеваемостта, могат да са диетите - при жените и стреса.

В болницата 23-а от от пациентите са във възрастта на родените след 80-та година. Вероятно има и пропукване на системата за първична профилактика. Лекува се и жена, родена през 1998 г.

Всеки един от пациентите, заболели от туберкулоза, остава извън строя в рамките поне на година. За да не се разпространява заразата, лекарите съветват всеки, който има съмнения, че е контактувал със заразен, да посети лечебното заведение, където ще му бъде направена напълно безплатна химическа профилактика.