Всяка година на 17 април много държави се включват в акциите на Световната федерация на хемофилия и празнуват Световния ден на хемофилията (World Hemophilia Day).

Хемофилията е наследствено заболяване, предаващо се от майка на син, като боледуват само мъже. То е свързано с нарушение в кръвосъсирването заради липса в кръвта на болните на кръвосъсирващите фактори VIII или IX. Нарушението води до чести и тежки кръвоизливи най-често в големите стави, в мускулите или в различни кухини - коремна, черепна и др.

При ненавременно и неадекватно лечение последиците от тези кръвоизливи са изключително тежки, животозастрашаващи, съпроводени с непоносима болка.

В около 70% от случаите заболяването се унаследява по Х-рецесивен начин, а в останалите случаи се касае за спонтанно възникнала мутация в Х-хромозомата. Възниква още в ранна детска възраст, когато детето прохожда.

Засегнатите са между 200 000 и 300 000 души, според международна статистика.

В България са регистрирани над 700 пациенти, като това са пациенти с Haemophilia A и Haemophilia B - тежка, средно-тежка и лека форма. Лечението се осъществява със заместителна терапия с фактори на кръвосъсирването и се провежда през целия живот на болния. Лекарствените продукти за домашно лечение се осигуряват чрез Националната здравно осигурителна каса.

Първите сведения за това заболяване датират още от времето на египетските фараони. В Европа болестта е наричана "кралска болест" поради разпространението й в кралските дворове на Стария континент.