Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравето.

7-и април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964-а тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник, припомня Дарик.

Тази година Световната здравна организация чества 7-и април под знака на борбата с векторно предаваните (чрез инсекти) вирусни заболявания. Това ще даде възможност на правителствата и специалистите да се ангажират с активна превенция на рисковете за здравето на хората в движение от цял свят.

Един от основните проблеми, пред които е изправено родното здравеопазване, остава желанието на българските специалисти да работят в чужбина. За 2013 г. от Лекарския съюз са издали 408 сертификата за работа извън границите на страната ни. Почти толкова е и броят на медиците, които са за същата година са се дипломирали. 

Проучване на Българския лекарски съюз показа, че 80% от младите ни лекари изявяват готовност да напуснат България и да работят в чужбина. От съсловната организация уточниха, че броят на лекарите, завършили медицина, е равен на броя на тези медици, които емигрират. Около 500 са студентите, завършващи медицинските университети у нас всяка година. 

Причината - един български лекар, заминавайки за Германия, може да започне избрана от него специализация и да получава възнаграждение от 2500 евро. Тук възнаграждението на един лекар, специализиращ по държавна поръчка, е 450 лева или над 10 пъти по-ниско.

След Германия, най-предпочитани от родните медици са Франция, Англия и Северна Ирландия.