На 20 май в световен мащаб се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, отбелязва zdrave.net. По традиция това става всяка година в третата неделя от месец май.

Инициативите по повод този ден у нас се свързват с третия заключителен етап на Националната информационна АНТИСПИН-кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!". Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

За 24-та поредна година в международен план ще бъде отбелязан Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. За първи път това се е случило през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. От тогава до днес над 40 милиона души са се инфектирали с вируса, а повече от 25 милиона са починалите от СПИН.

В България официално регистрираните ХИВ-серопозитивни към 18 май са 724, а броят на хората, за които има сведение, че са починали, е 298. От началото на тази година са регистрирани 34 нови случаи.

Институциите, реализиращи Националната информационна АНТИСПИН кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!" - Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването, Програмата но ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Коалиция АНТИСПИН планират wечерно бдение със свещи на цветната леха-панделка - бдението ще се състои от 21.00 ч. в парк „Здраве" (бул. "България", спирката на автобуси 76, 204 и 604 пред Клиниката по белодробни заболявания). Цветната леха с форма на червена панделка и надпис АНТИСПИН е символ на съпричастност към проблемите на ХИВ/СПИН и се обновява всяка година.

Всички граждани, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение и като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

Като част от кампанията и във връзка с Международния ден за съпричастност на специализираните отделенията за лечение на ХИВ/СПИН в Инфекциозна болница в София, Университетска болница „Св.Георги" в Пловдив и МБАЛ „Св. Марина", Варна ще бъдат изпратени индивидуални пакети с витамини и червени тениски на кампанията „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!", които ще бъдат предоставяни на хората, живеещи с ХИВ/СПИН.