Животоспасяващо лекарство за дете с хемофилия е било откраднато в понеделник от кола, паркирана на улица "Дойран" в София, предаде БНТ.

Ампулите от скъпото лекарство са били поставени в зелена хладилна чанта, взета с други вещи от автомобила. Лекарството не може да се продаде и не може да се използва от други хора. Затова семейството умолява да не се изхвърля, а да се остави в денонощната аптека до 20-та поликлиника.

Следващата доза за детето, което не може да живее без този медикамент, трябва да му бъде поставена в четвъртък.

Около 100 деца в България страдат от хемофилия. Това е генетично заболяване свързано със затруднено кръвосъсирване, което води до предвидима или спонтанна загуба на кръв, която при заболелите е по-голяма от нормалното.

Обикновено се смята, че хората с хемофилия губят много кръв главно от външни рани. Най-сериозни са вътрешните кръвоизлизи, които възникват при ставите: коленете, лактите, глезените, при мускулите, а тези които се случват с централни органи като мозъка завършват в повечето случаи с фатален край.

При тежките форми на болестта масивни кръвоизливи могат да възникнат без видима причина, и по-точно - вследствие на нормално непрекъснато случващите се микротравми на кръвоносните съдове. При по-леките форми болестта може да остане незабелязана години наред.