При извършваните претърсвания и изземвания, в офиса на Васил Божков на ул. "Московска" 43 в столицата, бе намерено огнестрелно оръжие. Това съобщават от прокуратурата.

В заключена каса е намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето Васил Божков.

На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди - от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката.

От фондация "Тракия" се оплакват, че властите изземат колекцията на Божков в сандък

От фондация "Тракия" се оплакват, че властите изземат колекцията на Божков в сандък

Опаковали предметите във фолио

Във връзка с иззетата от офисните помещения на обвиняемия оригинална бланка, Спецпрокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи:

- регистриран ли е бил криминалистически В.Б. в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации;

- съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;

- има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето В.Б., ако има - кога и на какво правно основание е извършено това.

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков
Обновена

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза

В офиса на Божков са открити още множество предмети с белези на движими културни ценности, съхранявани в "насипно състояние".

По част от предметите все още имало видими следи от непочистена пръст.

Съхранявани са не по установения ред, в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.