Кюстендилският окръжен съд отложи делото отнемане на имущество на братя Галеви и съпругите им, заради поисканият от страна на осемте служебни защитници по-дълъг срок за запознаване с исковата молба, съобщава БНТ.

Делото за конфискация на имущество за над 4 милиона лева на дупнишките бизнесмени е образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Защитниците поискаха от съда отлагане на срока за отговор с още два месеца. Съдът уважи искането им и делото беше насрочено за края на месец май. На заседанието днес присъстваха представители на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Единственият ответник, явил се на делото, беше представител на едно от трите офшорни дружества, в което Галев и Христов са управители.

Осем служебни защитници бранят имотите на братя Галеви пред Кюстендилски окръжен съд.

Служебните адвокати ще защитават братя Галеви и техните съпруги. Трудът им е оценен на по 3000 лв., тъй като ще получат процент от стойността на имуществото, за което претендира комисията. Хонорарите на защитата се заплащат от ищеца, т.е от комисията.

Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4,25 млн. лв.
В исковата молба са включени дялове от 32 фирми, в които Галеви са съдружници, както и три офшорни фирми, регистрирани на Сейшелските и Британските вирджински острови, където двамата са управители или представители на клоновете, регистрирани в България.
Иска се и конфискация на недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, сума над 800 000 лв. по банкови сметки, автомобилен парк с около 20 коли.

Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен, след като наказателното производство срещу Галеви приключи с влязла в сила осъдителна присъда. По искане на Комисията през 2009 г. бяха наложени обезпечителни мерки върху имуществото, които са обжалвани пред Апелативния и Върховния касационен съд. И двете инстанции са се произнесли в полза на Комисията.

Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за общодържавно издирване от 9 май 2012 г. Те са в неизвестност, след като Върховният касационен съд осъди Христов на 4 години затвор, а Галев на 5 г. и разпореди част от имуществото им да бъде конфискувано.
Срещу двамата е повдигнато и обвинение от Специализираната прокуратура за пране на над 35 млн. лева.