Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев отмени изцяло присъдата на Софийския градски съд, водено срещу Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

Четиримата са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери, недвижими имоти, вещи, машини.

През януари 2011 г. СГС постанови, че Александър Томов и Иван Иванов трябва да лежат в затвора по 9 години. Подсъдимите Александър Гарибов и Божко Бонев бяха оправдани. Делото започна в САС през 2013 г. и сега отново се връща в СГС.

Като основна причина за това магистратите сочат, че в мотивите на градските съдии се съдържат коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая.

Осъдителната и оправдателната части на присъдата са обединени от очевидното обстоятелство, че веднъж СГС приема и излага като своя обвинителната теза, така, както е изложена в обвинителния акт, а след това изрично я опровергава, пишат съдиите от САС.

Томов и Иванов бяха осъдени по обвинението, че през 2007 г. като длъжностни лица са присвоили от „Кремиковци" машини, съоръжения и имоти, сред които хвостохранилище и общежитието на комбината, които са на стойност 7.05 млн. евро.