Пореден неуспешен старт на днешното заседание по делото САПАРД. Специализираният наказателен съд не даде ход на продължилото с години дело, което се води за организиране и участие в престъпна група за пране на 7,5 милиона евро, източени по програма САПАРД.

По аферата са подсъдими Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Людмил Стойков, Григор Главев, Анна Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов.

Припомняме, подсъдимият Иван Иванов, срещу когото процесът течеше задочно, се появи преди броени дни в Софийски апелативен съд заедно с адвоката си. Основната причина обаче Спецсъдът да не даде ход на днешното заседание е отсъствието на някои от подсъдимите и техните защитници.

Магистратите не са успели да открият и този път обвиняемите Марио Николов и съпругата му Мариана дори, за да им предадат призовката за заседанието.

Портиерът на жилищната сграда, в която двамата живеят, е посочил, че те все още живеят на този адрес, но не е поискал да приеме призовката с мотива, че не е упълномощен. Такъв е бил отговорът и на домашната помощница, която също е отваряла вратата на Николови.

Спецсъдът разполага с данни, според които подсъдимият Николов е напуснал страната ни на 23 май т.г. през Летище София. Интересен факт е, че защитник на Николов е и адвокатът на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Менко Менков. Той обаче също като подсъдимите Николови не присъства в съдебната зала днес.

За да се изправи пред съда днес не дойде и обвиняемата Петя Хаджиева.

Останалите обвиняеми по делото САПАРД се престрашиха да присъстват на днешното заседание, но помолиха съда да не дава ход на делото. Такова бе желанието и на прокуратурата по случая, с основен мотив - отсъствието на някои от подсъдимите.

Следващото заседание по аферата САПАРД на Специализирания заседателен съд ще бъде на 10 ноември.