Отпадат наложените глоби при 72% от делата за неспазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса.

Това показва анализ на съдебната практика, извършен от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), цитирани от "24 часа". За резултатите от проучването са използвани обобщените данни от 300 съдебни производства, приключили на ниво районен съд, където санкционирани българи от началото на пандемията са обжалвали наложените им парични санкции.

Според автора на проучването Галина Гиргинова отпадането на тези глоби означава, че контролиращите дали се спазват противоепидемичните мерки не са си свършили добре работата и съдът е видял пропуски - дали в доказателството или в описанието на фактическата обстановка в издадените от тях актове. Много често съдът отменя глобата, защото определя нарушението като маловажен случай, обясни Гиргинова.

Съдът отмени 300 лв. глоба на бездомник, седял на пейка по време на забраната

Съдът отмени 300 лв. глоба на бездомник, седял на пейка по време на забраната

Очаква се да падне и другата глоба - за неносене на маска

Позицията на прокуратурата е проактивна по отношение на нарушаването на задължителната 14-дневна карантина. От проучени 400 наказателни дела, 381 приключват с осъдителна присъда.

Най-често налаганите наказания са "пробация" или условна присъда, а едва седем от делата са завършили с наказание "лишаване от свобода" за подсъдимия.

От БИПИ са направили проучване на действията на прокуратурата в условия на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка.

600 лева глоба за бездомник, че седи на пейка без маска през април 2020 г.

600 лева глоба за бездомник, че седи на пейка без маска през април 2020 г.

Мъжът е с умствена изостаналост