Отстраненият кмет на Костенец Радостин Радев няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори.

Това обяви той пред журналисти преди началото на днешното съдебно заседание в Апелативния специализиран наказателен съд, на което обжалва отстраняването си от длъжност.

Иначе Радев чака решението на съда и категорично заяви, че няма да се кандидатира за кмет на Костенец. Той се надява съдът да вземе правилното решение.

На въпрос дали той е взел подкуп от близо 30 000 лева, Радев отговори, че парите са ползвани за мероприятия на децата от самодейни състави и спортисти от общината за участие в конкурси и състезания и са били възстановени лично.

Апелативният специализиран наказателен съд отмени решението на първоинстанционния съд от 3 септември, с което Радостин Радев е отстранен от длъжността кмет на Община Костенец.

Според прокуратурата има достатъчно основание да се счита, че служебното положение на подсъдимия може да създаде затруднения за разследването, както и за обективното, всестранно и пълно изясняване на делото, както и това Радев да повлияе на свидетелите.

Защитата на кмета настоява, че не са констатирани никакви вреди за община Костенец, тъй като нямало деяние за присвояване.

Отстраниха от длъжност кмета на Костенец

Отстраниха от длъжност кмета на Костенец

Съдът прие, че той може да повлияе на разследването срещу него

Припомняме, в началото на септември стана ясно, че по искане на Специализираната прокуратура съдът отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Съдът прие, че Радев може да повлияе на разследването на извършените от него деяния в качеството му на длъжностно лице.

Радев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Той беше обвинен, че през декември 2018 г. на два пъти е поискал въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил.

По това производство той се разследва и за безстопанственост, като му е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

Кметът на Костенец взимал 10%, този път обещал 30 000 лв. на общински съветници

Кметът на Костенец взимал 10%, този път обещал 30 000 лв. на общински съветници

По думите на Иван Гешев обвиненията са по два казуса

На 18 юни тази година Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го задържа под стража, а по-късно измени мярката му за неотклонение в "Домашен арест".

В края на август съдът определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева, която не подлежи на обжалване.

Второ дело за кмета на Костенец Радостин Радев

Второ дело за кмета на Костенец Радостин Радев

По него е определена парична гаранция от 50 000 лв.