Спешно отзоваха българския консул в Хага Свилен Илиев, съобщиха от Външно министерство. Това стана по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Причината е, че завеждащият консулската ни служба в Кралство Нидерландия събира незаконно "такса" коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството.

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров.

Таксата е по пет евро за български граждани и десет евро за нидерландски и други граждани.

"Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света", каза Екатерина Захариева.

От ведомството припомнят, че според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

В Тарифа №3 по Закона за държавните такси са определени таксите за административни и консулски услуги от страна на МВнР. Според закона "недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна".

Сигнали за корупция може да изпращате към Инспектората на МВнР на телефон +359 800 16 070, на мейл inspectorat@mfa.bg , както и чрез сайта на министерството: https://www.mfa.bg/bg/anticorruption