Съдебният процес срещу бившия социален министър Емилия Масларова се точи вече 4 години. Днес делото пак бе отложено, като за втори път неготова комплексна съдебно-техническа експертиза спъна развитието му.

Припомняме, бившата шефка на Министерството на труда и социалната политика по времето на Тройната коалиция е обвиняема заедно с Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинението Масларова заедно с изброените помагачи, е присвоила 11 млн. лв. от отпуснатите 19 млн. лв. за реконструкцията на сградата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в Стара Загора. Димитров е бивш зам. социален министър, а Иван Пенев - бивш главен секретар на ведомството.

Обвиненията срещу Масларова и останалите петима подсъдими бяха повдигнати през 2009 г., а съдебният процес започна с фалстарт на 8 март 2011 г., тоест преди четири години. През изминалия период той беше отлаган многократно по редица причини, в това число майчинство на председателя на съдебния състав.

Експерти се явиха в залата, но неподготвени. Те поискаха от магистратите още няколко месеца, за да изготвят заключението си. По този начин заседанието, насрочено за утре, също се оказва безпредметно. Вещите лица подчертаха, че няма да са в готовност и за заседанията на 8 и 9 април. Съобразявайки се с тези обстоятелства, магистратите решиха да насрочат майски заседания.

Освен липсата на комплексната експертиза, единият съдебен заседател не се яви, тъй като се разболял.

Делото продължава на 25 и 26 май от 9.30 часа. Насрочени бяха и резервни дати - 15, 16 юни и 9, 10 юли в същия час.