В община Стамболийски цари атмосфера на страх. Хора, на които съм помагал, ги е страх да разговарят с мен, защото ще бъдат изгонени от работа, ще бъдат репресирани. Това заяви на пресконференция в БТА Илия Иванов, жител на общината. Иванов, заедно с общинския съветник от МИР инж. Атанас Мавродиев разказаха за случаи на палежи на лично имущество, заплахи и репресия в община Стамболийски.

Припомняме, преди дни кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев се оттегли от поста областен координатор на ГЕРБ в област Пловдив, след изнесена информация за закупени няколко апартамента в Слънчев бряг и "спестени" 2,5 млн. лева. Изпълнителната комисия на ГЕРБ обаче не прие оставката му.

Иванов и Мавродиев разказаха как трима души от едно семейство са били уволнени от общинска работа след пост в социалната мрежа Фейсбук за фарсов ремонт на общината. На Мавродиев му бил запален трактора за 200 000 лв. По думите на Илиев има и други случаи на палежи след публикации за закононарушения, например, на двете коли на Емил Милошев.

"Няма извършители. Питаме се кой е следващият", каза Мараджиев и разказа за последния разговор между стоящия до него Иванов и кмета Мараджиев, който го подтиквал към корупция. Илиев свидетелства, че кметът Мараджиев му казал: "Ти, ако имаше пари, щеше да дойдеш при мен да се разберем.".

Илиев от своя страна разказа за "хора с чукове", които отишли да разбиват екрана на лятното кино. Самият Илиев е стопанисвал обекта на киното и искал да развива културна дейност в общината, но му били наложен данък "Лятно кино", а след това и услуга "Лятно кино". Цената на услугата "Лятно кино" била 10 лв. на квадратен метър.

Според Мавродиев кметът Георги Мараджиев си вдигнал заплатата на 4000 лв. "Основна заплата на кмет на селище с 20 000 жители, където половината са в чужбина взима колкото министър-председателя", възкликна той. По думите му кметът на Пловдив взима 1500 лв. заплата, Йорданка Фандъкова - кмет на Столицата, получава не повече 3 000 лв., а заплатата на кмет, където ГЕРБ имат мнозинство и си гласуват каквото си искат в общинския съвет получава повече от колегите си на много по-големи общини.

На пресконференцията дадоха примери за корупция в община Стамболийски. Единият пример е за замърсяването на водата и отравяне на рибата в община Стамболийски. На 24 юни 2019 г. аварирал преливника в Стамболийски. При такъв случай в рамките на седмица кметът на общината трябва да вземе мерки, каза Мавродиев.

Осем месеца са минали от аварията, фекалните води на общината не влизат в пречиствателна станция, а директно се вливат в река Марица.

Мавродиев атакува кмета и за ремонт за 280 000 лв., договорът за който е подписан януари месец 2020 г., при положение, че е можело да бъде направен безплатно за жителите на общината, тъй като съоръжението е в гаранция от фирмата, която е построила преливника.

Случаят не опира до апартаменти, каза Мавродиев, който от години подава сигнали за нарушения на кмета на Стамболийски.

Самият Мавродиев е биз задържан за 3 месеца след като е подавал сигнали за корупция. Той твърди, че не е осъждан, а имал глоба.

Друг проблем е защо кметът е теглил кредит, за да строи паркове и градини. Защо не построи паркове с европейски средства, не е задължително точно сега да се изградят зелените площи, смята Мавродиев. "Кой прави паркове и градини на кредит", запита реторично той.

По думите на Илиев кметът на Септември е проверяван от Сметната палата и е установено, че той е скрил задължения на стойност 3,3 млн. лв. като собственик на фирмата, скрива акциите на дяловото участие на жена си. По думите на Илиев освен "Полипласт" Мараджиев има и препродадена на човек от малцинствата фирма.