ПървановТри въпроса зададе президентът Георги Първанов на Конституционния съд във връзка с гласуването с чужди карти в парламента.

В искането на държавния глава се пита:

1. Какво е съдържанието на изискването на чл. 81, ал. 3 от Конституцията, че “гласуването е лично”?
2. С оглед на разпоредбата на чл. 81, ал. 3 от Конституцията, допустимо ли е един народен представител да гласува по един и същи въпрос освен със своята карта и с една или повече карти за гласуване на други народни представители?
3 С оглед на изискванията на чл. 81, ал. 2 и ал. 3 от Конституцията, противоконституционен ли е закон, приет чрез гласуване с чужди карти?

В годините след приемането на действащата Конституция както в Народното събрание, така и в обществото, заявява Първанов в писмото си до конституционните съдии, многократно е бил поставян въпросът допустимо ли е народните представители да гласуват с чужди карти. В средствата за масова информация се изказват както становища, че тази практика нарушава Конституцията, така и мнения, че изискването на Конституцията за лично гласуване не е пречка депутатите да делегират правото си на глас на други народни представители.

В някои случаи на гласуване в Народното събрание се стигна до основателни съмнения дали е било формирано изискваното от Конституцията мнозинство за приемане на закони, се казва в текста към искането на президента Първанов.

Според държавния глава смисълът на конституционната норма за лично гласуване е всеки народен представител да заяви пред българското общество и парламента своята воля за приемането на един или друг закон. Тази воля е лична и не може да бъде подменяна. Българският народ като суверен има правото да знае каква е позицията на всеки народен представител по най-важните проблеми на обществото, заявява Георги Първанов в своето искане до Конституционния съд.