Диабетът е една пандемия, която прогресивно напредва във всички държави. Това обяви председателят на „Българска асоциация диабет" Светла Алексиева по време на инициатива по повод Световния ден за борба с диабета пред президентството.

Алексиева подчерта, че грижите за диабетно болните у нас се неглижират. На 1-во място сме отзад напред в ЕС по диабетни грижи. Ако направим статистика и съберем всички диабетици от цял свят, ще бъдем третата по големина държава в света. Нищо чудно ако и в България, и в световен мащаб грижите се неглижират, да станем първата по големина държава. Това е много опасно, предупреди Алексиева.

Трябва да имаме една обща цел - подобряване на качеството на здравеопазването в България, коментира тя. Според Светла Алексиева ако правителството приеме една дългосрочна програма за борба с диабета, стъпка по стъпка нещата ще влязат в релси.

Нека най-накрая здраво мислещите мъже и жени, които коват законодателството на България, да обърнат внимание на диабета", призова Алексиева.

От своя страна ендокринологът и основател на „Българска асоциация диабет" Владимир Христов обясни, че целта на инициативата е да привлече вниманието към диабетно болните, техните семейства, както и хората, които се грижат за тяхното здраве.

В България има над 500 000 диабетици, което е един огромен брой, подчерта Христов. Според него е особено притеснително, че една голяма част от тях не знаят, че страдат от диабет, защото болестта започва дискретно, без добре изразена симптоматика. Именно това налага да се правят профилактични прегледи по национална скринингова програма.

Тази програма, по думите на специалиста, трябва да е насочена към изследване на рискови групи - хора с наднормено тегло, такива с наследственост на диабет в семейството, артериална хипертония. Програмата трябва да обхваща и хора с нарушение в мастната обмяна, по-специално с повишение на стойностите на холестерола, както и жените, родили по-едри бебета - над 4 кг. Всички те са изложени на риск от развиване на диабет.

Подобна програма би дала възможност да се открият рано не само диабетиците, но и тези, които имат преддиабет. При хората с преддиабет с подходящ режим, свързан с двигателната активност, диетично хранене и медикаменти, болестта може да се предотврати. Ако пък вече е започнала, може да се контролира много добре и да не се стига до усложнения, изтъкна Владимир Христов.

Той припомни, че усложненията засягат почти всички органи и системи. Подходящото лечение и скрининговата програма могат да спомогнат за решаване на проблемите, категоричен е ендокринологът.