Цялата пациентска общност е шокирана от лансираната преди ден идея за криминализиране на пациентите, които постъпват в болница и укриват своето заболяване. Това заяви на извънреден брифинг председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Българите ще плащат все повече от джоба си за здраве, убедени експерти
Още...

Според него подобни идеи са характерни за Средновековието и инквизицията и нямат нищо общо с позицията на Световната здравна организация (СЗО) и с европейското законодателство против дискриминация.

По време на заседание работната група по изготвянето на новата програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН е приела единодушно декларация против криминализирането и налагането на стигма, както и против това да се вменява вина на българските пациенти.

Хасърджиев напомни, че никой не си избира от какво да се разболее и никой няма право да дискриминира пациент, който е носител на един или друг вирус. Документът призовава за незабавната реакция на отговорните институции.

„Ние държим да разберем каква е позицията на Министерството на здравеопазването по така лансираните идеи и по тези скандални случаи, в които за пръв път виждам лекари да излизат на протест срещу собствените си пациенти", коментира председателят на пациентската организация.

Според него в България има неразбиране на проблематиката и на пациента се гледа като на заплаха, а не като на човек, който има нужда от помощ.

Пациентската общност настоява и за позицията на европейските институции.

Пациентите имат право на тайна, никой няма право да издава тяхната тайна, особено публично", категоричен е д-р Хасърджиев. Затова той призова пациентите да не споделят своята тайна, особено, ако са носители на хепатит или ХИВ, докато държавата не гарантира тяхната сигурност и правото им да бъдат третирани равнопоставено с всички останали граждани.

Надяваме се, че и Лекарският съюз, и МЗ в официалните си позиции ще се разграничат от подобни идеи, които противоречат на цялото европейско законодателство, на всички международни харти, които България е приела", допълни д-р Хасърджиев. Той е убеден, че българските депутати са много разумни и няма да подкрепят идеята.

Пациенти, които са се натъквали на такава дискриминация и им е отказано да бъдат обслужени и приети в лечебно заведение, незабавно да подават жалби в Комисията за защита от дискриминация, призова председателят на националната организация.

Европейската комисия е безпощадна на тема дискриминация, така че хората могат да подават жалби и директно до нея. Предстои и обсъждане нова директива за дискриминация, която ще задължи държавите членки още по-стриктно да се грижат за гражданите, независимо от заболяването им.