Пациентски организации се обявиха категорично против закриването на Националния център по наркомании.

Те са категорично несъгласни относно проектопостановление на правителството, по предложение на Министерството на здравеопазването, за вливането на Националния център по наркомании в Националния център по обществено здраве.

Проектът на здравното министрество не предвижда намаляване на бюджета на Центъра по наркомании.

Пациентските организации са на мнение, че зависимите ще бъдат обречени на липса на адекватна и експертна грижа и ще бъдат изхвърлени на улицата.

От „Заедно с теб" подчертаха, че центърът има нужда от промени, има нужда от препоръки и оптимизиране, но той е една работеща структура, с професионалисти, експерти по наркомании.

„Държавата, в лицето на министъра на здравеопазването, д-р Таня Андреева, абдикира от зависимите пациенти и ги изхвърля на улицата", категорични са от пациентските организации.

По думите им директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Жени Стайкова, нито има опит за работа със зависимости, нито има потенциал.

„За нас, като наблюдаващи години наред зависимостите, проблемите, взимането на решения, единственото обяснение за този акт на вливане, е продиктувано само да се „напълни с дейност" една структура - Националният център по обществено здраве и анализи, за сметка на здравето, грижата и адекватната подкрепа на зависимите пациенти и на техните близки.

Единственият факт, изразен в доклада, с който Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева подкрепя това решение, е че „няма да има промени" в държавния бюджет. Министър Андреева, зависимите пациенти на България и техните близки, не са само цифри. Това са стотици човешки съдби в беда", посочват в заключение пациентските организации.