Общо 32 години зад решетките ще прекара ботевградчанинът Владимир Пелов Стефанов, съобщават от Софийската окръжна прокуратура.

С влязла в сила присъда Пелов е признат за виновен за пет тежки умишлени престъпления: въоръжен грабеж в особено големи размери, отвличания на три лица – едното, от които малолетно, опит за убийство на четирима служители на МВР при изпълнение на службата им.

Припомняме, че Пелов е обвинен, че 27 август 2011г. в Ботевград е извършил петте престъпления. Той действал със съучастника си Димитър Огнянов Иванчев.

Двамата извършили въоръжен грабеж в златарско ателие, като задигнали златни накити за 51 590 лева. Докато бягали от мястото на престъплението, двамата грабители стреляли по преследващите ги полицаи. Освен това те отвлекли трима души. Едната от жертвите била малолетна. Пелов и съучастникът му откраднали и колата на един от похитените.

Освен това Пелов е обвинен за разстрела на двамата братя Цветан и Марко Петрови в центъра на Ботевград. Убийството бе извършено на 25 март тази година. По това обвинение все още не е осъден. 

От държавното обвинение поясняват, че всички престъпления са извършени в условията на опасен рецидив. Владимир Пелов е осъден и за повторна кражба на лек автомобил.

Той ще трябва да излежи 25 години при строг режим. 5 години няма да има право да шофира.

Отделно от това, Пелов ще търпи и наказание от 6 години, 11 месеца и 12 дни. Това е остатък от наказание, за което е бил освободен предсрочно през 2010 година. То било за предходни присъди.

Пелов ще трябва да изтърпи наказанието си в Софийския затвор.