Пешеходецът няма абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека. Предимството, гарантирано от закона, е налице единствено ако човекът е застанал на „зебрата" правомерно и е съобразил пресичането си със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващия автомобил.

Това гласи становище на Висшия адвокатски съвет по тълкувателно дело на ВКС, което беше поискано от председателя на съда, правосъдния министър и главния прокурор, цитирано от Дарик.

Припомняме, и решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше, че пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека.

Повод за исканото тълкувание бе смъртта на Лора Казанлиева от Варна. Тя бе прегазена от моторист на пешеходна пътека. Подсъдимият за произшествието получи две години затвор, а крайното становище на съда беше, че Лора е съпричинител на инцидента.

Един от основните въпроси в тълкувателното дело, което цели уеднаквяване на противоречивата съдебна практика по дела за транспорти престъпления, е какви са измеренията на правото на пешеходеца на пешеходна пътека. Дали човекът, който пресича  е съпричинител при катастрофа, ако тя е на пешеходна пътека, на светофар или на място, което е продължение на тротоара или на бордюра.

Според Висшия адвокатски съвет правото на пешеходеца не може да бъде абсолютно. В позицията се посочва, че след като предимството е правото на един участник в движението да премине пред друг през дадено място на пътното платно, то неговото съдържание винаги предполага правомерно поведение на всички участници в движението.

Пешеходците трябва да се съобразят със скоростта, посоката на движение и отстояние на приближаващите към тях превозни средства, както и да сигнализират водача за намерението си да пресекат. Според становището, няма значение дали пешеходецът е дете или възрастен, дали има житейска зрялост. Независимо дали пешеходецът е умствено недоразвит, болен, уморен, разсеян - той трябва да сигнализира шофьорите, да внимава и да съобразява скоростта си на придвижване спрямо техните намерения.

Законодателят е категоричен и вменява задължение на всеки пешеходец да спазва тези правила, се казва още в становището на Висшия адвокатски съвет.

Като основен акцент в позицията на съвета прави впечатление тезата, че при инцидент на пътя, завършил с телесна повреда или смърт, и пострадалият пешеходец също е нарушил правилата, това трябва да се отчита при определянето на наказанието на шофьора.