Петима задържани и един пострадал служител на СДВР е равносметката след проведената вчера футболна среща между отборите на България и Хърватия в София, която завърши с победа за гостуващия отбор, информираха от пресцентъра на МВР.

Петимата са задържани преди и по време на срещата. Те са носели забранени предмети.

От МВР поясниха, че за срещата за вътрешна охрана е била наета частна охранителна фирма. Преди това на среща между представители на МВР и БФС изрично е било поставено условие към полицията по трибуните и пистите на стадиона да има само стюарди. Единственият ангажимент на МВР в спортното съоръжение е бил осигуряването на агитката на гостуващия отбор.

Като организатор на мероприятието, БФС е взел решение с вътрешната охрана да бъде ангажирана частна охранителна фирма, която да осигури 120 стюарди и те да осъществят пропускателния режим на входовете на стадиона, изразяващ се в проверка на зрителите за недопускане внасянето на забранени предмети и вещи. Служителите на МВР са дали становище, че броят на стюардите е недостатъчен, с оглед на рисковия характер на проявата. Вследствие на това БФС и охранителната фирма са ангажирали общо 200 стюарди.

Но след като напрежението ескалира по време на мача и възникнаха едновременно два инцидента на спортното съоръжение, се наложи намесата на полицейски служители, за да се предотврати разрастване на конфликтите. При сблъсъците е пострадал полицаят.

Сбиването в сектор Б е било между привърженици на два български отбора, сред които полицията е влязла, за да възстанови реда по трибуните и да раздели двете агитки. По същото време в сектор Г, феновете на българския и хърватския отбори са се опитали да преодолеят загражденията и да се сбият. Това наложило служители от полицейските сили извън стадиона да се намесят, за да не допуснат инциденти със сериозни последици по трибуните.

След своевременната намеса на органите на реда, ситуацията е била овладяна.

Основният ангажимент на полицията е бил свързан с опазване на обществения ред на територията на града, предвид струпването на множество привърженици на различни футболни клубове в много питейни заведения в столицата, отбелязват от МВР.