Захари Златев, Национален институт за изследвания - Роскилд, Дания zz@dmu.dk

Повод за този e-mail е изявлението на председателя на Конституционния съд г-н Христо Данов, относно обвинението на Едвин Сугарев (който твърди, че заинтересовани кръгове влияят върху четирима конституционни съдии, за които има съмнения, че са с агентурно минало).

Това е едно много сериозно обвинение срещу четирима от най-висшите служители на държавата. Ако това, което Е. Сугарев твърди не е вярно, той трябва да отиде в затвора за грубо оклеветяване на длъжностни лица. Ако е вярно, тогава виновните служители трябва отидат в затвора, защото при назначаването си са укрили важна информация.

Вярно е твърдението на председателя на Конституционния съд, че ако казаното от Едвин Сугарев е клевета, то ще може да се тълкува, като опит да се руши държавата. Но от друга страна, ако информацията на Сугарев е вярна, то четиримата обвинени от него са хората, които се опитват да рушат държавата.

При това положение е много странно, че председателят на Конституционния съд смята, че би слязъл много ниско ако даде Сугарев на съд. Ако наистина става въпрос за рушене на държавата, то тогава Христо Данов е длъжен като гражданин, юрист и ръководител на институцията, която е директно засегната от Едвин Сугарев, да го даде под съд. Ако той или не иска, или не може, тогава подозренията, че Сугарев е прав се засилват.

Време е съдебната власт да докаже, че си гледа съвестно работата. Критиката трябва да се уважава ако е вярна и да се наказва ако е клевета. Затова оставете парадните изявления (за ниско падане), г-н председателю на Конституционния съд и ако можете, както сам твърдите, да дадете Едвин Сугарев на съд, сторете го. Това ще ви направи чест, докато неаргументираните обвинения не правят чест на един юрист и още по-малко на един председател на институция като вашата.

Накрая искам да заявя, че аз живея почти от 30 години в Дания. Не познавам лично нито Едвин Сугарев, нито Христо Данов и нямам никакви лични мотиви за този e-mail. Единственото което бих желал, е да се прекратят безпочвените твърдения и въртене в кръг около истината. Хр. Данов или може да даде Сугарев на съд, или не може и за да скрие това, както казва народът “шикалкави” с нищо незначещи твърдения (за ниско падане).

Време е да се спрат всички подобни “шикалкавения”. Обвиненията срещу институцията на Христо Данов са много сериозни. Затова Данов е длъжен да реагира. Щом казва, че може да даде Сугарев под съд, нека го направи.