Задържаните управници от столичния район "Младост" си позволявали доста "глезотии". Те отишли на почивка, което отложило едното предаване на подкупа. Това заяви пред Нова председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев във връзка с ареста на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

"Не ми се ще да давам характеристики, но позволявали са си доста... "глезотии", да го наречем. Например вдигат се, отиват в съседна държава на почивка... Аз това го знам, защото това беше една от причините да се отложи едно от предаванията на парите", посочи Георгиев.

Парите в колата на Иванчева са подхвърлени от Дюлгеров, убеден пиарът на "Младост"
Обновена

Парите в колата на Иванчева са подхвърлени от Дюлгеров, убеден пиарът на "Младост"

Спецпрокуратурата си съчинила цялата история с подкупа

Според Георгиев първият сигнал до спецпрокуратурата за корупционни схеми в община "Младост" е постъпил на 2 февруари. "Това е датата, на която господин Ваклин дойде и подаде сигнал при нас, че му се искат пари. Дойде човекът, срещнал се с нашите инспектори и уведомил за корупционно деяние, вследствие на което те са му казали, че трябва да седне и да го напише писмено", уточни шефът на антикорупцията.

"Започваме да правим пълен финансов анализ на всичките обвиняеми, като ще проверим всичките банкови сметки и всичките придобити от тях имоти в България и чужбина", допълни Георгиев.

Иванчева изпрати шефа на Спецпрокуратурата да говори с марсианците
Обновена

Иванчева изпрати шефа на Спецпрокуратурата да говори с марсианците

Пред съда, който разглежда мярката й за неотклонение

По думите му при показната акция по ареста на Иванчева не са прекрачени граници, а било извършено нещо полезно, което не е вършено в годините след прехода.

Пламен Георгиев коментира и че няма как да има отвод на съдията по делото срещу Иванчева Пламен Панайотов, въпреки добрите отношения между него и антикорупционния шеф.
"Аз мога да кажа за него много ласкави неща, защото го познавал дълги години като един много добър професионалист. Няма как да има отвод, защото... ние нямаме никакви правомощия да извършваме действия по разследването. Задържането на лицата, претърсването и изземването, разпитите на свидетелите ги извършват единствено и само прокуратурата. Така че няма как какъвто и да е конфликт на интереси да има във връзка с работата на господин Панайотов по този случаи, а и към ден днешен аз също мога да кажа много добри думи за неговите умения като професионалист", категоричен бе Георгиев.

Борисов препоръча експедитивност при акции по задържане

Борисов препоръча експедитивност при акции по задържане

Призова гражданите да подкрепят държавата срещу футболните хулигани

Припомняме, по-рано днес пиарът на "Младост" Петър Кържилов заяви, че цялата история с подкупа е измислена от спецпрокуратурата. Това било мнението и на останалите служители в община "Младост", които провели свое собствено разследване по случая.

По думите на Кържилов кашонът с парите, който беше намерен в колата на кмета на столичния район "Младост" при показната акция по задържането ѝ, е бил подхвърлен от бившия районен кмет Петър Дюлгеров.