39-годишна българка е сезирала Комитета по правата на жените към ООН и е осъдила държавата ни за домашно насилие. Това разказа пред БНТ адвокат Милена Кадиева. Две съдебни инстанции в България не са приели доводите за системен тормоз и насилие, извършвани от съпруга на потърпевшата. В крайна сметка комитетът към ООН е постановил тя да получи обезщетение и законова закрила.

Адвокат Кадиева обясни, че държавата ни е осъдена за това, че българският съд не е свършил работата си и не е защитил жена и две деца, пострадали от домашно насилие.

Жената живеела в Пловдив. За 10 години тя била подложена на тормоз от страна на съпруга си. Работата на мъжа била високоплатена и семейството заминало с двете си деца в Полша. Там бизнесменът забранил на съпругата си да излиза и я подлагал на психически тормоз и физическо насилие.

Адвокат Милена Кадиева обяснява, че на един от побоите са присъствали и двете деца. Бащата казал на дъщеря си да донесе въже, за да вържат майка им, защити е луда.

Жената опитала да получи закрила от полските власти, но безуспешно. Затова се върнала в България и завела дело за системен тормоз в Пловдивския районен съд.

Съдът обаче преценил, че случилото се не представлявало домашно насилие. Именно това принудило българката да потърси справедливост от Комитета по правата на жените към ООН.

Общо 240 дела за домашно насилие са били образувани през миналата година в Пловдивския районен съд. Тази година се очаква броят им да бъде по-голям.

Комитетът на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени настоява страната ни да промени Закона за защита от домашно насилие.