Отсъдиха по 18 години зад решетките на тримата охранители, пребили до смърт 16-годишния Николай Димитров от Враца, предаде Трибали.

Съдебният състав, начело със съдия Петя Вълчева, постанови по 18 години лишаване от свобода на Иван Каменов-Цофъра, Калин Димитров-Скинара и Ивайло Иванов-Акулата. Тримата убийци реално могат да излязат на свобода след 10-12 години, ако магистратите в София потвърдят присъдите им, прогнозира изданието.

След прочитането им родителите на зверски убития Ники не можеха да промълвят и дума. Нонка Лилова се разплака и за малко не припадна в съдебната зала, а съпругът й се вцепени и не можеше да си поеме въздух. Те били потресени от становището на местните магистрати, че синът им не е убит по особено жесток начин.

"Секунди след приключване на съдебното заседание, съдийката Петя Вълчева излезе с усмивка от съдебната зала, видимо доволна от решението си. Явно според нея 100 килограмова мутра да скача върху главата на дете не е убийство по особено жесток начин...", коментират врачани.

Ден преди съдебното заседание майката на убития Ники написа в социалните мрежи:

"Сине мой, рожбо моя, дали ще има справедливост за убийството ти? Дали тези нечовешки същества ще горят до края на живота си за това, което ти причиниха? Дали поне за миг уродливите им мозъци могат да преценят какво са ти сторили? Не вярвам...

Ти не си първият, но ако не бъдат осъдени до живот... няма да си последният. Много, много отдавна тези и други като тях трябваше да са в затвора. Покровителите им трябва да платят за извършеното наравно с тях. Но няма как - те са силни нощем, те са силни на тъмно, неуязвими са.

Семейството ни живееше честно, почтено, но... това не бе достатъчно за да живеем спокойно... Не сме ги познавали, не сме ги канили в живота си, в него нямаше място за такива... но ето унищожиха ни. Злото победи. Трябва да получат присъда за убийството на едно цяло семейство, а не само за убийството на Ники. Убийци на дете, убийци на бъдеще, убийци на мечти! Няма присъда, която да изкупи това, което извършихте!

Проклятието от една майка дали е достатъчно? Не! И това е недостатъчно..."

Припомняме, на 31 август 2008 г. през нощта 16-годишното момче е бутнато пред заведение „Бирхале" от гардовете. Те са го ритали след като е изпаднал в безсъзнание. Той не помнел нищо, но това е станало пред двайсетина свидетели, които не са се намесили и не са извикали полиция.

Прибрал се у дома и родителите му го закарали в болницата, защото бил видимо зле. На другия ден бил изписан като здрав и без епикриза.

А на следващия ден станал дезориентиран, получил страшен гърч и е приет по спешност в „Пирогов". Там лекарите открили, че има травми буквално из целия мозък. Месец по-късно момчето издъхна без да дойде в съзнание. Смъртта на Николай провокира граждански протести във Враца.