По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - Константин Гребенаров пред bTV.

Първоначалната идея Созопол да разполага със собствени средства като построи туристически комплекс, е опорочена със скандално разпродаване на земята от следващото управление, твърди бившият съветник.

През 2008 г. по предложение на кмета Панайот Рейзи, общината се отказва от правото си да изкупи 15 % от акциите на частното дружество, става ясно и от протоколите на заседанието на ресорната комисия.

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на "Алепу"

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на "Алепу"

Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил - реплика на премиера към шефа на ДНСК

"Това просто явно устройваше някой, така че общината загуби възможността да има контролен пакет в това дружество и да командва", каза Константин Гребенаров - бивш общински съветник.

По думите му на следващата година е продадена и цялата общинска част - 29 декара, с мотив, че е "износена".

Дончев убеден, че на "Алепу" се строи и хотел

Дончев убеден, че на "Алепу" се строи и хотел

Премиeрът е разпоредил на ДНСК да се запознаят със ситуацията на място

"8-9 човека се бяхме събрали предната седмица. Обсъдихме въпроса, казахме, че в никакъв случай няма да гласуваме. Когато влязохме в залата, започна гласуването и се оказахме четирима против. Появиха се едни емисари, които започнаха да предлагат на общинските съветници да гласуват по правилния начин... 5000 евро се предлагаха, ви го казвам в прав текст", обясни бившият общински съветник.

За рушветите е потвърдил и друг общинар, гласувал "против". По думите на Христо Бардуков - бивш общински съветник това е била една договорена сделка и оттам започнало заробването на община Созопол към олигарси.

Прокуратурата праща ДНСК спешно да проверява строежа на "Алепу"

Прокуратурата праща ДНСК спешно да проверява строежа на "Алепу"

Трябва да се установи спазено ли е разрешението за строеж

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел.

От Камарата на геодезистите заявиха, че въпросната конструкция е гавра със закона.

По-рано днес шефът на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Свлачището на плаж "Алепу" - активирано изкуствено, за да има хотел?

Свлачището на плаж "Алепу" - активирано изкуствено, за да има хотел?

Това подозират от фондация "Биоразнообразие"