50 000 000 души по света страдат от епилепсия, 6 000 000 са в Европа. 300 000 нови случая се регистрират всяка година.

Тези данни представи на пресконференция Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия на днешния 13 февруари, който е европейският ден на епилепсията.

По-страшни обаче са митовете за заболяването. Най-честите са, че епилепсията е заразна, че епилепсията е психично заболяване, че тя може да окаже влияние на бъдещото поколение на човек с епилепсия.

Над 90% от майките с епилепсия раждат напълно здрави деца. Според Веска Събева епилепсията все още в голяма степен е непознато заболяване. Поради тази причина хората с епилепсия в повечето случаи остават изолирани от обществото, децата не посещават масови детски градини и училища, а младите хора с това заболяване имат ограничен достъп до трудовия пазар.

От Асоциацията на родители на деца с епилепсия обясниха, че с подходящо лечение до 70% от хората с епилепсия могат да се освободят от епилептичните припадъци, но въпреки това голяма част от хората не получават подходящото лечение.

Друг проблем са скъпите медикаменти. Често хората теглят заеми, за да се снабдят с подходящото лечебно средство. 1 медикамент струва над 300 лева, поясни Веска Събева.

Сред проблемите е, че няма детски център. Асоциацията нееднократно се е опитвала да намери подходяща сграда в столицата, но все е удряла на камък. Ние нямаме център, вече 12 години се борим със Столична община за сграда за центъра, каза Веска Събева.

Не искаме сграда, за да правим бизнес, а за да работим с децата, поясни тя. А работата на експерти с деца с епилепсия е изключително важна за тяхната социализация.

От Асоциацията на родители на деца с епилепсия представиха и данни от изследване от 2009 година за родителските нагласи към интеграция на децата с епилепсия в масовото училище. 85,48% от запитаните смятат, че децата със специални образователни потребности трябва да посещават масовите училища, 43,54% от родителите обаче смятат, че тези деца трябва да се настаняват в специализирани училища.

70,96% също така са на мнение, че масовото училище приспособява децата към себе си, а не се съобразява със специфичните им потребности. 62,89% са на мнение, че има липса или недостиг на специалисти в масовото училище, които да работят с деца със специални образователни потребности.

58% от запитаните родители са на мнение, че децата със специални образователни потребности са пренебрегвани от учителите.

82,25% от родителите с дете със специални образователни потребности изпитват чувсто на безпомощност. Според 61,28% от родителите децата изпитват чувство за малоценност в училище заради заболяването си.

Над 91% от родителите също така се опасяват, че детето им може да получи епилептичен припадък в училище. Над 57% от родителите са на мнение, че в учебното заведение липсва достатъчно квалифициран медицински персонал, който да помогне на детето при нужда.