Радмила Въжарова (архив)

След 8 часа избор на съдебен състав и запознаване с материалите по делото, Софийският градски съд най-накрая започна разглеждане на мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова. Това се случи след 20.00 часа.

Прокуратурата представи доказателство за още едно нарушение на Ченалова. Тя продължила да гледа дело без да е събрана държавната такса.

Майката на убития пред дискотека „Соло" Кирил Въжаров пристигна в Съдебната палата за мярката на съдия Румяна Ченалова.

Пред News.bg майката на момчето - Радмила Въжарова, сподели, че е дошла, за да види как Ченалова бива доведена с конвой и се изправя на подсъдимата скамейка.

Припомняме, именно съдия Румяна Ченалова оправда на първа инстанция подсъдимия за двойното убийство Илиян Тодоров. Впоследствие и Апелативният съд, и Върховният касационен съд го осъдиха доживот, но Илиян избяга.

Гледането на мярката за неотклонение на Ченалова все още не е започнало, макар че според последната официална информация от съда, се очакваше това да се случи около 18.30 час - повече от шест часа, след като прокуратурата внесе искането си за постоянен арест на Ченалова.

След като обаче седем съдии от градския съд си направиха отвод - припомняме, Ченалова е съдия именно от СГС - делото стигна до съдия Веселина Ставрева, която е командирована от Софийския районен съд.

В продължение на часове съдийката се запознава с материалите. Следобед в Съдебната палата бе конвоирана и самата Румяна Ченалова, която заедно със защитата си също се запознават с материалите по делото.

Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление. Тя бе задържана на 14 април вечерта с прокурорско постановление до 72 часа, след като се явила при следователите.

Същия ден Румяна Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, защото нито един от обявените като актуални адреси не са се оказали такива. Това станало ясно, след като служители на Съдебна охрана в София и Стара Загора се опитвали да я намерят, за да я доведат принудително за разпит.

На 22 януари съдия Румяна Ченалова бе отстранена с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от 6 месеца, заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея.

След сигнал на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан за използване на съда за отнемане на френска фирма започна проверка на работата на съдия Ченалова.

Т.нар. скандал „Белведере" провокира още 6 сигнала във ВСС за работата на Ченалова по търговски дела, включително едно от тях и шумното дело по обявяване в несъстоятелност на телевизия 7 дни и работата на синдика от Бургас Велков.